Art Deco

A XX. sz. első évtizedére tehető kialakulása, a név “arts décoratif” rövidítéseként terjedt el az 1925-ben Párizsban megrendezett Nemzetközi Iparművészeti Kiállítást követően.

Az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre. A XX. század elején virágzó avantgárd moz¬galmak hatását is felfedezhetjük benne. Az expresszionizmus hegyes formáit, erőteljes színeit, a kubizmusból és a konstruktivizmusból átvett a geometriai stilizációt, a futurizmusból a modernség dicsőítését, a Bauhausból a funkcionalizmust. Jellemzője az egyenes vonalak, geometriai stilizáció, modern színek, a hollywoodi mo¬zi világának megidézése, a modern kor éltetése és a funkció mindenek előtt való érvényre juttatása.

Merészségével, modernségével, a fényesre csiszolt új anyagokkal – króm, bakelit – használatával a luxus és az elegancia kifejezője.

A 30-as évek bútorai kézzel megmunkált, gyönyörű trópusi fából készült visszafogott, kifinomult és elegáns vonalvezetésű darabok, melyekhez króm, kristály vagy színezett üveg díszítéseket alkalmaztak.

Az Art Deco napjainkban is nagy népszerűséget élvez, mivel könnyen variálható akár modern, akár klasszikus teret kívánunk vele berendezni. Luxus minőségű, reprezentatív, kényelmes, ugyanakkor funkcionális otthonok jellemzője.