Shabby chic

A „kopottan elegáns” kifejezés Rachel Aswell azonos nevű bútorüzletével indult a kilencvenek években, és népszerűsége rohamosan nőtt a szerény és kifinomult stílust kedvelő hölgyek körében. Fő alapelv, hogy semmi ne legyen tökéletes, amit védeni kell, hanem legyen kényelmes, jól használható és legfőképp szerethető a berendezés.

Sok, egyéb lakberendezési irányzatból átvett valamit, megtalálhatjuk benne a felújított rusztikus bútorokat, romantikus pasztell színeket, virágmintát, eklektikus elemeket.

Alapvető a fehér szín használata, melyet még jobban kiemel a környezetében alkalmazott ezüst, óarany, halvány árnyalatai a rózsaszínnek, baracknak, mentának és türkiznek. Ez a színvilág uralja a falaktól a berendezési és dísztárgyakon át az egész első teret. A bútorok minden esetben arisztokratikus, kecses formájúak, ehhez társulnak a csipkével, masnival és fodrokkal és virágmintával díszített textilek: függönyök, ágytakarók, párnák. Fontos hogy ne törekedjünk a példás rendezettségre, sokkal inkább a hanyag eleganciára.