Mediterrán

A színek, anyagok és formák tekintetében egyaránt melegséget, meghittséget sugalló stílus könnyen megfog mindenkit. A napsütés, a pezsgő életvitel és a tenger moraja jelen van akár a spanyol, olasz (toszkán), francia (provanszi) de a görög mediterrán értelemzésében is.

A legharsányabb színvilággal a spanyoloknál találkozunk, a vérvöröstől a narancssárga, terrakotta, barnás árnyalatokon át a bézsig, mindezt arannyal fűszerezve. Sötét, tömörfa bútorokat használ, szinte kizárólag bőr kárpitozással, mely a hispán gazdagságra utal. Szívesen használnak kovácsoltvas elemeket, nagyméretű cserepes növényeket. A növényi motívumok visszaköszönnek a lakástextileken is.

Az olaszokat vezető pozíciót töltenek be dizájnerként, akár a divatra, akár a lakberendezésre gondolva is. Kiváló minőségő bútoraikat elegáns kárpitokkal ötvözik, melyek visszaköszönnek a függönyökön is. De gyakorta jelennek meg a nagyméretű, kényelmes bőr ülőgarnitúrák is. A nagy, tágas terek alapvetőek, de csak a szükséges és elégséges mennyiségű bútorral, a stílus nagyon elegáns és kiforrott.

Színviláguk némileg visszafogottabb a spanyolénál: a toszkán vöröstől a napsárgán át a barna különböző árnyalatai mind megjelennek, olykor egy kis olívzölddel fűszerezve. A háznak szinte mindig fő eleme a konyha, hatalmas étkezőasztallal, mely a családi összetartást szimbolizálja. A rendkívül ízléses kerámia díszítő elemek mellett manapság egyre inkább megjelennek a legmagasabb minőséget reprezentáló fém dizájn tárgyak is.

A dél-francia provanszi mediterrán pasztell színeket használ, kifejezetten is egy-egy szín különböző árnyalatait kombinálva. A halvány föld színek mellett szívesen használják a levendula árnyalatait is.

A bútorokon ezt kopottasan tüntetik fel, sokszor matt festékkel, antikolva. A textileken csipkék és fodrok jelennek meg, a falakat portrékkal díszítik.

Alapvető a légies, könnyed elegancia, melyet leginkább a kiegészítők és virágok prezentálnak.

A görög enteriőrt két szín határozza meg, a fehér és a tengerkék. A kék különböző árnyalatait gyakorta használják a nyílászárókon, zsalugátereken kívül dísztárgyak festésére is. A két szín konzekvens használata némi emelkedettséget kölcsönöz a többi mediterrán stílushoz képest, melyekben igencsak tobzódó színkavalkádot találhatunk. Kevés bútort használnak, de a baldachinos ágynak központi szerepe van.
A flokati tipikus görög, törtfehér nehéz, bolyhos gyapjúszőnyeg. E mellett a többi kelme gyapjú, pamut vagy lenvászon, geometrikus mintázattal, melyet selyemfonállal hímeznek. A dekorációs céllal elhelyezett tárgyak zöme is funkcionális. Családi képek, a vallást idéző keresztek vagy ikonok, cserép és agyag virágtartók, amforák.